Hör du till dem som knappt skiljer en kråka från en trast? Ännu mindre har koll på skillnaden mellan björktrast, taltrast, koltrast och rödvingestrast. Och nu kanske du undrar hur fasens många trastar kan det egentligen finnas?! Hear, hear! För några år sedan var jag exakt den personen jag beskriver. Noll koll och om möjligt ännu mindre intresse.
Du skulle inte känna igen mig idag. Det är sällan jag går ut utan kikare runt halsen. Jag känner till många fåglar, deras läten och kan skilja på sjöfåglar som flyger förbi i farten. När jag åkte på surfsemester till Portugal packade jag med bikini, våtdräkt och…. kikare! 🙂 Ja, holy shit, så har det gått, och vem skulle ha trott det?! Det visar att vem som helst kan hitta ett nytt intresse där man minst anar det.
Min bibel. Skaffa dig en bra fågelbok, gärna med ritade bilder. Den här är kanske den bästa som finns. Skaffa dig mera fågelböcker…jag lovar, det kommer att hända. En bra kikare är absolut nödvändig. En förstoring på 8 x 42 räcker fint till.
Så hur gick det egentligen till? Den stora utmaningen, för en nybörjare som mig, var att klara fågeltenten i naturguidsutbildningen vid Axxell. Det gällde att känna igen fåglarna till utseendet och även deras läten, vilket inte är alldeles lätt, visade det sig. Men skam den som ger sig, på tredje gången fick jag ordning på ärtsångare, lövsångare och andra pipare…
Nåväl, det sägs att när du väl kan namnge det du ser i omkring dig, då kan du verkligen vara uppmärksamma det du ser. Och ju mera du ser, desto mera lär du dig. Det är en enkel ekvation, ju flera timmar du tillbringar i naturen, och aktivt betraktar fåglar, desto mera kan och vet du. Samtidigt är jag ödmjukt medveten om hur begränsade mina kunskaper är; det är ett livslångt lärande.
Och fåglarna är fantastiskt roliga att följa med, helt enkelt för att dom finns omkring oss. Du behöver inte åka bort för att se fåglar, det räcker bra att ställa sig på gården eller i parken invid ditt hus. En verklig hemesteraktivitet som du kan göra var som helst! Här kommer alltså mina tips för dig som vill lära dig mera om fåglar. För att komma igång behöver satsa på att skaffa några grejer som är oumbärliga på traven men efter det handlar det mest om att ta dig ut och titta dig omkring!
- En bra fågelbok t.ex. Fågelguiden av Lars Svensson. Du hittar den i din lokala bokaffär t.ex. kan du fråga efter den i Tias Bok i Hangö.
- En bra kikare, jag är nöjd med min Nikon från Suomen Lintuvaruste, en affär som upprätthålls av Bird Life, en centralorganisation för 30 lokala fågelföreningar i Finland. Köp lokalt eller stöd sådana företag som jobbar för goda ändamål.
- En ljudbok är bra att ha, många fåglar hör du bara eftersom som gömmer sig i högt uppe i träden. Ofta är det lättare att identifiera fågeln genom dess läte. En rolig bok är Fågelsång : 150 svenska fåglar och deras läten av Jan Pedersen och Lars Svensson.
- Du hittar även en fantastisk fågelsångsskola av Mats Ottosson vid Sverges radio P1 här!
- Det finns även en mängd appar du kan ladda ner till din telefon, eller goda webbsidor t.ex.på Lintukuva.fi finns både fågelbilder och ljud för identifiering.
- Delta i Bird Lifes uppmaning att känna igen 100 fågelarter. Här hittar du mera information och en blankett du kan printa ut.
- Gå med på guidade turer och eller i lokala föreningar. I Hangö har fågelstationen på Uddskatan ofta guidade turer och bjuder på intressanta uppdateringar på sin FB-sida.
- Bege dig ut och titta dig omkring!
- Lycka till!